By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/
"Atâta timp cât economia are o evoluție ascendentă ne așteaptăm ca prețurile apartamentelor să crească moderat comparativ cu anul precedent"
Piaţa rezidenţială a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimii ani, în special în oraşele mari datorită numărului tot mai ridicat de investitori imobiliari. Cu toate acestea, părerile specialiştilor imobiliari sunt împărţite atunci când vine vorba despre evoluţia pieţei imobiliare. În timp ce unii susţin că ar putea veni criza imobiliară peste circa doi ani, alţii sunt de părere că preţurile locuinţelor vor creşte şi că ritmul vânzărilor va fi unul normal.
Dacă dezvoltatorii imobiliari vor continua să construiască la fel de masiv e posibil să se ajungă la overload de oferte
Domnul Robert Machidon, director general al APS Romania este de parere ca ar putea veni criza imobiliară peste aproximativ doi ani, în zona dezvoltărilor rezidenţiale în oraşe precum Cluj, Constanţa, Timişoara, Bucureşti etc. "În marile oraşe există foarte multe dezvoltări pe rezidenţial şi dacă va continua acest trend, oferta de locuinţe va fi cu mult mai mare decât cererea. În prezent, din punctul meu de vedere, oferta nu este foarte mare faţă de ofertă. Pentru că încă există foarte multe achiziţii din partea persoanelor fizice sau a investitorilor din faza de proiect a imobilelor. Problema este că dacă dezvoltatorii imobiliari vor continua să construiască la fel de masiv e posibil să se ajungă la overload de oferte", ne-a declarat Robert Machidon, directorul general al companiei APS Romania.
Sunt afectate zonele limitrofe ale oraşelor mari din cauza ofertei mari de locuinţe şi a puterii reduse de cumpărare
În ceea ce priveşte scăderea volumului de vânzări, domnul Machidon ne-a este de părere că "sunt afectate zonele limitrofe ale oraşelor mari din cauza ofertei mari de locuinţe şi a puterii reduse de cumpărare. Dar oraşele în sine, cel puţin din punctul meu de vedere nu sunt afectate".
Piaţa imobiliară se află într-o fază de maturitate
Un alt specialist imobiliar a declarat că piaţa imobiliară se află într-o fază de maturitate şi se va menţine astfel dacă la nivel mondial nu se vor întâmpla fenomene imobiliare extreme. "Piaţa imobiliară nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, aşa cum s-a speculat în ultima vreme. Este într-o fază de maturitate şi părerea mea este că doar dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată", a declarat acesta.
În 2020 este preconizată o revenire în forţă a Bucureştiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiţii, faţă de 48% anul trecut
Analiza realizată de reprezentanţii companiei JLL arată că în anul 2020 volumul investiţiilor imobiliare va depăşi 1,1 miliarde de euro, din care peste 700 milioane de euro sunt in prezent deja semnate sau in proces de due dilligence. "Acest lucru demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piaţa imobiliară locală, chiar dacă anul trecut volumul tranzacţiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările iniţiale", arată JLL.
Având în vedere tranzacţiile în curs, reprezentanţii JLL preconizează în 2020 o revenire în forţă a Bucureştiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiţii, faţă de 48% anul trecut. Oraşele secundare, care în 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scădea ca pondere deoarece există un număr mai redus de proiecte disponibile la vânzare în prezent.
Acest an ar uma să ajună la un nivel record al ultimilor 6 ani
"În ultima perioadă am reuşit să convingem tot mai mulţi investitori internaţionali să se uite la România şi acest lucru s-a materializat pe de o parte, printr-un volum ridicat de trazacţii care au fost securizate deja şi care urmează să fie finalizate în perioada următoare. În total, tranzacţii de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depăşească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor 6 ani", a declarat Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România.
Atâta timp cât economia are o evoluție ascendentă ne așteaptăm ca prețurile să crească moderat comparativ cu anul precedent, însă sub ritmul de creștere a salariilor
În urma unei analize efectuate de consultanţii Colliers International anul 2019 a fost unul record pentru numărul de noi unități rezidențiale de pe piață, însă este puțin probabil ca trendul să se mențină și anul acesta. "Există semne că lucrările de construcție încetinesc spre sfârșitul anului. Dar atâta timp cât economia are o evoluție ascendentă ne așteaptăm ca prețurile să crească moderat comparativ cu anul precedent, însă sub ritmul de creștere a salariilor", sustin consultantii Colliers International.