By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

”Peste doi ani piaţa imobiliară din România va ajunge unde este Polonia astăzi, la nivel de prețuri”

grom-vs-polonia-pretur_20200119-140245_1

Cumpărarea unui apartament pentru a-l închiria ulterior a devenit o alternativă la plasarea banilor în bănci, fonduri de investiții sau pensii, fiind mai sigură, mai ușoară și mai profitabilă. 

Radu Gheorghievici-Pohl este unul dintre investitorii străini ce a ales România pentru investiţiţiile imobiliare. Domnia sa locuieşte în Germania, Frankfurt pe Main și ocupă funcţia de Regional Director Europe în cadrul companiei Viziya, societate care activează în domeniul IT. Are în plan achiziţionarea unor garsoniere în scop investiţional, în valoare de 1 milion de euro în anii 2020-2021.

Imobiliarele ​şi acțiunile sunt cele mai atractive investiţii

Statisticile arată că în următorii ani, oferta de apartamente noi scoase la închiriere va creşte, printre actualii proprietari fiind si multi investitori. 

Aceştia preferă să plaseze banii în active, decât să-i ţină în bănci, unde dobânzile sunt negative. "Tradițional, aici în Germania, în urmă cu câţiva ani cel mai iubit era depozitul la bancă, care nu producea dobânzi foarte mari, ci producea câteva procente, dar era sigur. Acum este 0 dobânda sau și mai grav de atât, s-au introdus dobânzi negative. Nu numai că depozitul se erodează prin inflație, dar fiind dobânda 0 sau negativă, îi plătești băncii să-ți păstreze banii. În acest caz eu sunt de părere să investim banii în imobiliare şi în acțiuni, fiindcă sunt cele mai atractive", ne-a declarat Radu Gheorghievici-Pohl.

"Părerea mea este că România peste doi ani va ajunge unde este Polonia astăzi, la nivel de prețuri"

Domnul Gheorghievici-Pohl este de părere că preţurile apartamentelor din România vor crește, iar peste doi ani va ajunge la nivelul preţurilor din Polonia de astăzi. "Apartamentele în România sunt încă ieftine comparând cu salariu mediu dintr-o capitală europeană, dar nu mă aștept să se dubleze preţurile peste câţiva ani. Însă consider că România peste doi ani va ajunge unde este Polonia astăzi, la nivel de prețuri", menţionează investitorul.

De ce preferă investitorii să achiziţioneze apartamente în blocuri noi

Domnul Gheorghievici-Pohl preferă apartamentele noi deoarece consideră că sunt mai sigure, dar şi pentru faptul că beneficiază de garanţie 10 ani. "În urmă cu o lună am achiziţionat 4 studio-uri în zona Domenii, în blocuri noi. Vreau să achiziţionez locuinţe în blocuri noi, fiindcă am garanţie 10 ani. Asta înseamnă că tot se strică la o folosință corectă a apartamentelor dezvoltatorul are obligația de a repara. 

Un alt aspect de menţionat este că apartamentele vechi au preţuri cu puţin mai joase decât cele noi. Adică nu avem diferențe e la simplu la dublu, în sensul că dacă un apartament în bloc vechi este 78.000 euro, în bloc nou este 88.000 euro", ne-a declarat investitorul.

Avantaje România faţă de Germania​ pentru investiţiile în imobiliare  

România rămâne pentru mulţi investitori cea mai tentantă ţară din Europa atunci când vine vorba de achiziţionarea apartamentelor în scop investiţional. " În Germania de exemplu s-au dublat prețurile apartamentelor în ultimii 3, 4 ani, iar în prezent un studio costă 300.000 euro. În România am achiziționat studio-urile cu preţuri cuprinse între 80.000 . 93.000 euro, TVA inclus + loc de parcare. În continuare am planuri de a investi în imobiliare în România, următoarea tranzacţie urmând să o realizez în toamnă", ne-a mai spus domnul Gheorghievici-Pohl .

În al doilea rând chiria, sistemul și modul de impozitare al închirierii în România este mult mai atractiv față de Germania unde chiria este impozitată ca un venit obișnuit, adică se adaugă la venitul din salariu, nu este impozitată separat ca în România. "În Germania, dacă ești un om care câștigă bine, impozitul ți-l adaugă la salariu. În Germania îţi impozitează 30-40 %, iar în Romînia impozitul este de 6%".

Un alt dezavantaj al Germaniei este randamentul chirie/ preț la achiziție. Dacă în România o locuinţă se amortizează în 14 – 15 ani, în Germania vorbim de 30-35 ani. 

Riscurile sunt foarte mari în a ține banii în bancă 

Investitorul este de părere că riscurile sunt foarte mari în a ține banii în bancă, fiindcă valutele nu mai sunt garantate ca în urmă cu 50 ani . " Atunci valutele erau garantate în aur, adică banca centrală avea echivalentul masei valutare care circula pe piață. Acum nu mai este la fel. Şi este riscant să ne ţinem banii în bănci. În opinia mea un om ar trebui să aibă cash 7,8 salarii în cont, nu mai mult", subliniază investitorul.

"Atâta timp cât economia are o evoluție ascendentă...
Cum va arata piata imobiliară în anul 2020 în opin...

Related Posts

 

Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu
Deja inregistrat? Autentifica-te aici
Guest
Sâmbătă, 24 Februarie 2024