By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/
În ce direcţie se va îndrepta piaţa imobiliară în opinia unor dezvoltatori imobiliari
Pentru a afla în ce direcţie se va îndrepta piaţa imobiliară, care sunt tendinţele şi cum vor evolua preţurile apartamentelor, echipa AZ Imobiliare a luat legătura cu mai mulţi dezvoltatori ce au experiență vastă în acest domeniu.
Unul dintre aceştia este dezvoltatorul Florin Mariș, din Cluj Napoca, ce și-a început activitatea imobiliară încă din anul '99. Acesta este de părere că "va urma o perioadă în care piața se va regla, va fi o încetinire de fapt, cu mult mai diferită decât cea care a fost în 2008. Dacă în 2008 vorbeam de o piață de real estate bazată exclusiv pe speculă, astăzi discutăm de o piață în care există cerere și ofertă. Piața imobiliară trece printr-o perioadă de maturitate și suntem la capăt de ciclu imobiliar".
Domnia sa are în prezent în construcţie circa 2.000 apartamente şi 60.000 mp spaţii de birouri în Cluj Napoca, iar în paralel pregăteşte documentaţiile, împreună cu fostul proprietar Albalact, Raul Ciurtin, pentru dezvoltarea unui proiect ce va cuprinde peste 1.200 de apartamente, clădiri de birouri şi un aparthotel. Proiectul va fi dezvoltat în Sectorul 3, pe bd. Theodor Pallady, unde a funcţionat fosta fabrica Policolor.
"Suntem prea mici pentru a determina schimbarea trendului internațional"
Dezvoltatorul Florin Mariș consideră că evoluția pieței va fi influențată de situația macro - economică a lumii. "Suntem prea mici pentru a determina schimbarea trendului internațional", subliniază acesta.
Florin Mariș este de părere și că ne-ar trebui un proiect de țară pe care toată lumea să-l respecte: "Cred foarte mult în educația universitară, pentru că acolo creezi de fapt viitori vectori ai societății. România este departe de indicatorii pe care îi are Europa și indiferent ce se întâmplă pe piața muncii va trebui să importăm forță de muncă".
Modificările de preţuri vor fi nesemnificative - (plus sau minus) - 2-3 %
În ceea ce priveşte modificările de preţuri, în special pe această categorie, domnul Mariș este de părere că acestea vor fi nesemnificative (plus sau minus) 2-3%.
Printre motive se numară creşterea exigenţelor cumpărătorului, extinderea perioadelor de decizie, modificarea criteriilor de finanţare, oferta mare de locuinţe noi, precum şi tendinta de revenire cât mai aproape de oraş, de centru.
Efectele scăderii cererii de locuinţe
Încetinirea vânzărilor este cauzată de cererea mai temperată, respectiv de o chibzuinţă mai mare afişată de cumpărător. Cel mai probabil în București și în marile orașe, cererea în scădere de spații de locuit şi creșterea ofertei ar putea pune presiune asupra prețurilor de vânzare a locuințelor. Mai mult de atât, domnul Mariș este de părere că dacă cererea nu va suplini prin volumul de achiziţii costurile de construcţie - materiale, forţa de muncă etc (care sunt din ce în ce mai mari), se va ajunge la o ofertă rezidenţială limitată.
Numărul celor care vor face credite ipotecare va fi cu mult mai mare comparativ cu fostul Program Prima Casă
Din ce în ce mai mult cumpărătorii acordă un interes mai mare zonei bugetare, influenţată de noul grad de îndatorare, precum şi modalităţilor de construcţie.
"Tinând cont de condiţiile restrictive ale vechiului program Prima Casă, eu consider că numărul celor care vor face credite ipotecare va fi mult mai mare", ne-a spus dezvoltatorul un alt dezvoltator Radu Dragomir, administrator al firmei Gemini Estate SRL din Constanța.
Dezvoltatorul va construi 550 apartamente în Constanța, pe bd. I.C Brătianu, la nr. 284 şi are încredere că "ritmul vânzărilor apartamentelor va fi unul normal, cu mici stagnări", recunoaşte acesta.
Firma prin care va fi dezvoltat proiectul este acționar al Fortuna Capital IFN S.A. Constanța, ce oferă credite de consum, credite ipotecare/imobiliare, microcreditare, finanțare tranzacții comerciale etc. " Cu siguranță procedura de creditare la noi va fi una mult mai simplă pentru că știm ce construim și nu va mai fi nevoie de alte evaluări, pe care le face banca în mod normal. Mai mult, ne gândim ca avansul să fie de 5% indiferent de tipul de credit pentru care optează oamenii", ne-a mai spus domnul Dragomir.