By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

Favi Stelian, CEO Shikun & Binui : Poate că piața imobiliară se va bloca din cauza acestei pandemii, dar peste un an lucrurile vor reveni la normal

128776451_730906791117853_1635157849873610017_n

Care sunt principalele 3 criterii după care românii iau decizia de a cumpăra o locuință ?

 Am observat că la noi potențialii cumpărători sunt foarte interesați de facilitățile pe care le găsesc în complexul unde ar putea sta. De aceea, noi punem un mare accent pe zonele în care locuitorii din ansamblu își pot petrece timpul liber stând cu copiii la locul de joacă, pot face o înviorare de dimineață pe pista de jogging sau pot merge la sala de fitness. Plecând de la această idee am și proiectat complexul City Point din Aviației cu 6.000 mp de spații verzi, spații co-working, loc de joacă sau pistă de biciclete. Plus o sală de forță în complex. 


Mai ales în această perioadă e ideal pentru cei din comunitate să-și petreacă timpul liber în interiorul ansamblului în care locuiesc. Am convingerea că oamenii care caută azi o locuință se uită atent la acest reper tentant. Tot aici aș sublinia și grupul celor care caută o vilă cu grădină, pentru că acest an ne-a întărit convingerea că o casă cu curte face oricând viața mai frumoasă.

Apoi, unul dintre factorii importanți, dar nu cel mai important, rămâne prețul unei locuințe, chiar dacă suntem în această criză generată de pandemie. Oamenii caută din ce în ce mai mult să locuiască lângă locul de muncă pentru a nu mai pierde timp prețios în trafic și pentru a-l valorifica în alte scopuri, cum ar fi să își petreacă timpul cu copiii sau să se întâlnească cu prietenii. Timpul fuge cu o viteză incredibilă azi și atunci când poți face ceva de a-l mai ține pe loc pentru cei dragi, ești dispus să faci eforturi financiare. Există și o altă categorie orientată spre business. Acei oameni știu că efortul inițial de a cumpăra o locuință mai scumpă se transformă într-o investiție avantajoasă pe care și-o pot amortiza cu calm și știință.

Pe locul al treilea aș include două aspecte. Stadiul lucrărilor e unul dintre ele, pentru că de multe ori potențialul client e strâns cu ușa de anumite întâmplări din viața lui, bune sau rele, și trebuie să se mute imediat. Pe de altă parte, am întâlnit și clienți care și-au dozat mai bine resursele și au profitat de prețul mai avantajos oferit de dezvoltator într-o fază de început a unui proiect. Pe același loc trei aș menționa înclinația clientului de a se uita cu atenție la detaliile legate de calitatea materialelor folosite.

Care sunt cele mai solicitate tipuri de locuințe?

Varianta de a se izola într-o vilă cu două-trei camere, cu grădină, în timpul pandemiei și după, i-a determinat pe mulți români să-și canalizeze eforturile din punct de vedere financiar pentru a-și achiziționa o casă menită să le sporească libertatea de mișcare. Unele familii au mai mulți copii, iar atunci când beneficiază de o grădină, acest spațiu verde se transformă și în locul de joacă al celor mici. Riscurile de infectare se diminuează locuind într-o casă cu grădină, mulți lucrează în zilele noastre de acasă, iar cererea a crescut. Am sesizat acest trend și noi, la complexul New Point Villas, un complex cu toate dotările și toate facilitățile moderne unde cei mici pot crește și se pot dezvolta sănătos.

Cât de competitivă este România, în context regional, în privința atragerii investițiilor străine?

România e o țară care se mișcă neîncetat, în care cererea pentru locuințe noi e mereu pe un trend ascendent. Nivelul așteptărilor a crescut și, firesc, a crescut și calitatea ofertelor de piață. Pot să afirm cu tărie că datorită randamentelor mari, România este foarte competitivă în privința atragerii investițiilor străine.

Care credeți că va fi abordarea băncilor vizavi de condițiile de finanțare a investițiilor imobiliare în următoarele 12 luni?

Din ce-am observat, băncile vor să dea credite și să-și asume anumite riscuri, însă într-un mod prudent. Am citit și am sesizat ce spuneau în această periaodă mai mulți oameni importanți ai băncilor din România, ideea care se desprindea era că își doresc să finanțeze investiții și că se va trece mai repede peste această criză față de criza precedentă. Băncile au viziune pe termen lung în România și au interes să câștige teren, sunt mult mai profesioniste și își adaptează serviciile pentru dezvoltatorii care sunt serioși.

Cum estimați evoluția pieței imobiliare? Dar prețurile de vânzare a noilor apartamente?

Eu am citit în ultimii ani ce au scris mulți consultanți care au susținut că vine criza, că prețurile scad cu 25%, tot felul prognoze, dar noi am cumpărat teren și am accelerat construcțiile. În primul rând trebuie să analizezi piața, noi vindem în Pipera, la New Point, și pe Basarabia, la Green Point, cu 1.300 euro mp util. Noi știm că prețurile cresc, salariie cresc, în pofida acestei pandemii, care va trece. Fiecare CEO, patron de firmă, a avut salariul crescut în ultimii ani.


Eu ca dezvoltator nu pot să scad prețul pentru că aș pierde bani. Mai bine nu investesc și nu concretizez un proiect! Oamenii pot lua credit ipotecar bun, România e una dintre țările din Europa în care fiecare om deține un apartament, nu e ca în Germania unde lumea stă cu chirie.

Poate se va bloca un an din cauza acestei pandemii, nu vom mai vinde 15 aprtamente pe lună, vom vinde doar 3. Noi suntem pregătiți pentru orice risc: construim și vindem 50 la sută, acesta e raționamentul pe care ne clădim proiectul. Eu cred că nu trebuie să sari calul pentru că nu e tot timpul alb sau negru pe piața imobiliară, mai există și un gri.

Ai făcut o fază, ai vândut 50 la sută, înseamnă că banii sunt la tine, plus-minus ai acoperit prețul de construcție și poți să intri într-o nouă fază. Noi știm că nu vindem 1.000 de apartamente în doi ani! Până acum un an toate investițiile erau de la firma mamă și din câștig. Am început altă fază la New Point, finalizăm Green Point și dezvoltăm City Point în cartierul de business al Capitalei. Intenționăm să ne dezvoltăm și mai mult.

Nu pot să anticipez ce prețuri vor stabili concurenții noștri, dar știu că noi vom merge pe aceeași linie ca până acum.

Simon Maurer: Am simțit că voi da lovitura în ”țar...
Cum văd marii dezvoltatori imobiliari din România ...

Related Posts

 

Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu
Deja inregistrat? Autentifica-te aici
Guest
Vineri, 24 Martie 2023