By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

Cumpărătorii amână mai mult decizia de achiziție a unei locuințe comparativ cu anul trecut

Inside-Apartments

În prezent perioada dintre demararea căutării unei locuințe și luarea deciziei de achiziție este mult mai lungă decât anul trecut. Chiar dacă cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare este mai ridicată decât în urmă cu 12 luni, volumul tranzacțiilor imobiliare încheiate la nivel național este mai mic decât în perioada similară a anului trecut. 

"Probabil că există o corecţie pe piaţă sub aspectul preţurilor, iar acest lucru poate deruta cumpărătorii, considerând că prețurile vor începe ușor, ușor să scadă mai mult de 10, 15 procente. Părerea mea este că prețurile pe rezidenţial pot să mai scadă uşor, dar scăderile vor fi moderate, între 5 și 6 procente", afirmă Petr Savateev, directorul companiei de dezvoltări imobiliare RRG (Rivergate Rating Group).

Prețurile locuințelor aproape au stagnat, mai ales în marile orașe, în frunte cu Bucureștiului 

Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare relevă că prețurile locuințelor aproape au stagnat, mai ales în marile orașe, în frunte cu Bucureștiul.

„În al doilea trimestru din 2019, cererea de locuințe a cunoscut o creștere anuală de 14% în cele șase orașe mari. Credem că este o primă reacție pozitivă a cererii la temperarea creșterii prețurilor. Clienții sunt mai atenți la produsul achiziționat, își iau mai mult timp pentru informare și amână decizia de achiziție, deși proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Dacă vor să rămână într-un anumit buget, cumpărătorii ar trebui să aleagă proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau 2021.", a declarat Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro

Ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a fost de 1,6% în ultimul trimestru din 2018 și, respectiv, la 0,8% în primele trei luni din 2019, în al doilea trimestru al acestui an a fost de numai 0,4%.

S-a temperat ritmul de scumpire al apartamentelor, mai ales în București

Tendința de temperare a ritmului scumpirilor este mai puternică în București, potrivit datelor statistice de anul acesta. Dacă aici apartamentele au consemnat o scădere de 0,8% față de trimestrul anterior, în restul țării acestea s-au apreciat cu 1,4%.

Casele și vilele scoase la vânzare, însă, au cunoscut o scădere mai mare la nivel de Capitală (-1,6%) față de restul țării (-0,6%). 

Față de anul trecut, apartamentele sunt mai scumpe cu 2% în București și 3,8% în țară

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, apartamentele sunt mai scumpe cu 2% în București și, respectiv, cu 3,8% în țară. 

Pe de altă parte, casele și vilele sunt cu 2% mai ieftine în Capitală, dar cu 3,5% mai scumpe în rest.

Cel mai important avans, în cuantum de 1,7%, a fost cel din Brașov (unde s-a ajuns la o sumă medie cerută de 1.120 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri situându-se Timișoara (+1,2%, până la 1.210 euro pe metru pătrat), Iași (+0,8%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+0,7%, până la 1.570 de euro pe metru pătrat) și Constanța (+0,2%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat). În Capitală, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro pe metru pătrat.

Cererea, oferta și tranzacțiile

Evoluția prețurilor a avut loc în contextul în care, față de perioada similară din 2018, volumul actual al cererii este, per ansamblu, cu 14% mai mare, iar tendința de creștere poate fi observată în toate marile centre regionale analizate.

În patru din șase orașe, avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre: cea mai mare diferență poate fi observată în Brașov (+25%), orașul de la poalele Tâmpei fiind urmat de București (+16%), Constanța (+13%), Timișoara (+10%). În Cluj-Napoca și Iași, pe de altă parte, au avut loc creșteri de sub 10%, mai exact +7% și, respectiv, +6%.

Oferta este cu 7,3% mai mică față de anul trecut

În aceleași centre regionale poate fi observat un declin al ofertei față de perioada similară din 2018, aceasta fiind cu 7,3% mai mică decât în urmă cu 12 luni. Scăderi din acest punct de vedere au avut loc în cinci din șase orașe, anume în Iași (-10,2%), București (-10,1%), Cluj-Napoca (-6,3%), Brașov (-3,9%) și, respectiv, Timișoara (-3%).

Excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde oferta de locuințe este ușor mai mare decât în urmă cu 12 luni, respectiv cu 0,8%.

Ce poți face dacă vrei să cumperi o locuință și nu...
Cât de rentabilă este investiția în locuințe noi ?

Related Posts

 

Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu
Deja inregistrat? Autentifica-te aici
Guest
Joi, 18 Aprilie 2024