By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

Cum au ajuns doi distribuitori de uşi, mari dezvoltatori imobiliari şi ce profit au înregistrat în urma ultimului proiect rezidenţial

gradi-2

Domnul şi doamna Raita, soţ şi soţie ce locuiesc în municipiul Cluj Napoca au intrat în domeniul imobiliar comercializând uşi metalice şi de interior.  Cei doi s-au ocupat ani la rând cu această activitate, devenind unii dintre cei mai mari distribuitori de uși din Ardeal şi ulterior doi dezvoltatori de succes. 

Daniel Raita şi Ancuţa Raita este numele lor şi vor să demareze în toamna aceasta un proiect ce va cuprinde 300 apartamente,  totul depinzând de cât de repede vor obține autorizația de construire.

Cu un profit de 80% în urma dezvoltarii ultimului proiect rezidenţial, cei doi vor începe cât de curând posibil construirea a 300 apartamente

În condițiile în care scad vânzările de apartamente noi, iar prețurile de vânzare dau semne de reducere, pare că activitatea de dezvoltare rezidențială își pierde din atractivitate. Acest lucru nu este valabil și pentru familia Raita, din Cluj Napoca. După ce au obținut un profit de 80% în urma dezvoltării unui proiect rezidențial, domnul şi doamna Raita se pregătesc să demareaze în toamna acestui an lucrările de construire a unui nou ansamblu rezidențial.

Viitorul ansamblu rezidențial cuprinde la finalizare peste 300 de apartamente și va fi dezvoltat pe strada Corneliu Coposu, la nr. 171, Cluj Napoca.

Cum s-au hotărât cei doi să dezvolte proiecte rezidenţiale 

Din dorința de a-și extinde afacera și depozitul, care nu mai era atât de încăpător, domnul şi doamna Raita au cumpărat un teren pentru construirea unor birouri și hale, respectiv terenul menţionat mai sus, pe care vor fii construite 300 apartamente. Domnul Raita ne povesteşte cum le-a venit ideea să renunţe la afacerea lor de bază şi să înceapă dezvoltarea imobiliară. "Mi-a propus un amic să dezvoltăm un proiect rezidenţial, iar eu neavând nici un plan în acest sens în momentul acela, am zis să construim în asociere, fără a lua propunerea în serios . După ce am discutat cu soţia ne-am gândit că afacerea ar putea fi mult mai rentabilă în comparaţie cu ce făceam noi la acel moment şi am luat decizia să iniţiem primul nostru proiect rezidenţial. Ne-am asumat un risc, pentru că până la urmă este o afacere riscantă, dar a meritat. Acest lucru se întâmpla acum patru ani, De atunci şi până în pre​zent am construit peste 400 apartamente", subliniază domnul Raita.

"Preferăm să reinvestim, indiferent de evoluția pieței imobiliare" 

Daniel Raita este de părere că oricât de mult ar scădea vânzările de apartamente tot va putea face profit și la viitorul proiect rezidențial. De aceea, "decât să rămânem cu banii blocați, preferăm să reinvestim, indiferent de evoluţia pieţei imobilare", menționează acesta.

Dezvoltatorul și-a propus să construiască o clădire cu funcțiuni mixte – locuințe, spații de birouri și spații comerciale, ce va avea mai mule scări. Regimul de înălțime va fi Două Subsoluri + Parter + 5Etaje + Etaj retras.De asemenea, va construi și o clădire pentru grădiniță de copii, pe Subsol + Parter + Etaj + Etaj retras.

Familia Raita aşteaptă autorizaţia şi pentru construirea a 60 de case

Pe lângă acest proiect, dezvoltatorul pregătește și construirea a 60 de case în cadrulaltor trei proiecte ce vor fi dezvoltate în Cluj Napoca, pe strada Valea Seaca Nr.15D și în cartierul Gruia.

"Așteptăm autorizația și pentru cele 60 de case, dar vom începe cu proiectul de construire a apartamentelor", ne-a precizat domnul Raita.

Daniel Raita și-a început activitatea ca dezvoltator rezidențial în urmă cu patru ani. Ulterior, a înființat o firmă de construcții, iar în prezent are circa 90 de angajați.

„Acum este problemă mare în Cluj Napoca cu muncitorii, din cauză că se găsesc greu oameni calificați. Unii vin, alții pleacă, mai mult pleacă de fapt, și nu ne putem baza chiar pe toți", afirmă domnul Raita.

Vânzările de apartamente sunt mai încetinite față de acum doi ani, când cererea era foarte mare

Dezvoltatorul apreciază că vânzările apartamentelor din Cluj Napoca sunt în prezent încetinite față de acum doi ani, când cererea era foarte mare. „Atunci se vindea lejer un întreg bloc chiar din stadiul de proiect. Este adevărat că și prețurile apartamentelor erau ceva mai mici în urmă cu trei ani. Eu am început vânzarea apartamentelor cu 900 euro/mp, iar spre finalizare, adică peste un an, prețurile apartamentelor erau deja la 1.300 euro/mp util", menționează acesta.

În perioada ultimilor ani cumpărătorii au dobândit o cunoaștere mai profundă a pieței rezidențiale. "Sunt mai atenți la calitatea locuinței, au o educație financiară la un nivel ridicat și de cele mai multe ori economisesc așteptând momentul și locuința potrivite pentru achiziție", a mai spus domnul Raita.

Încă se mai pot face bani din dezvoltarea imobiliară

​"Cu toate că vânzările locuințelor au mai scăzut față de anul trecut, încă se mai pot face bani buni din dezvoltările imobiliare", susține investitorul.

Daniel Raita a mai construit trei ansambluri rezidențiale în Cluj Napoca, ce însumează circa 400 apartamente și unul în Luduș, din județul Mureș.

„Chiar dacă a crescut prețul materialelor cu circa 15%, cum ar fi prețul cărămizii sau al fierului, noi ca dezvoltatori încă nu am început să le calculăm pe fiecare în parte, pentru că profitul este bun în continuare. Și în condițiile în care profitul se va înjumătăți în proiectul viitor, eu tot voi reinvesti în continuare profitul în dezvoltări imobiliare pentru că în opinia mea este rentabil", conchide domnul Raita. 

Cât costă construirea unei case pe structură metal...
Scad sau nu prețurile apartamentelor?
 

Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu
Deja inregistrat? Autentifica-te aici
Guest
Vineri, 29 Martie 2024