By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

Piaţa imobiliară este departe de a intra în criză

piata-imobiliara_n

Nivelul pieţei imobiliare este departe de a fi unul de criză, fiind mai mare cu circa 12% față de cel mai mic număr de autorizații emise în perioada de după boom-ul imobiliar, și anume în anul 2014.

Mai mult, după 20 de luni de scădere a numărului de tranzacții pentru cumpărarea de locuințe, în septembrie am asistat la prima creștere față de luna similară a anului trecut. 

Valoarea medie pentru un apartament, fie el nou, fie vechi, a crescut în luna august 2019

În privinţa preţurilor locuinţelor, surprinzător, în luna august, acestea au început să crească, deşi în lunile anterioare s-a consemnat o domolire a scumpirilor.

Valoarea medie pentru un apartament, fie el nou, fie vechi, a crescut de la 1.249 de euro pe metru pătrat util, la finele lunii iulie, la 1.264 de euro pe metru pătrat, la finele lui august, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

În septembrie unii dezvoltatori rezidențiali au anunțat prețuri mai mici pentru vânzare apartamentelor noi. Potrivit imobiliare.ro, în Brașov, Cluj Napoca, Timișoara și Iași prețurile cerute pentru apartamentele noi au fost mai mici decât cele cerute în luna anterioară cu procente ce variau între -0,8 și 5,1%.

Per ansamblul întregii țări au fost vândute în primele trei trimestre ale acestui an 79.629 unități individuale, mai puține cu 17% decât în aceeași perioadă a anului trecut. Diminuarea scăderii de la -20% cât a fost pe perioada ianuarie - august s-a datorat lunii septembrie, lună în care au fost vândute 9.733 locuințe, mai multe cu 11% decât în septembrie 2018.

Creșterea prețurilor materialelor se va regăsi în majorarea prețurile apartamentelor

"Din păcate, în ultimii ani prețurile materialelor de construcție au evoluat într-o singură direcție, de creștere, în timp ce evoluția prețurilor de vânzare a apartamentelor a stagnat, cel puţin de la începutul anului 2019", subliniază Filip Todosia, reprezentantul societăţii Irmex SA, controlată de grupul Radacini, deţinută de Ali Madadi. 

Domnul Todosia este de părere că, în timp, creșterea prețurilor materialelor se va regăsi în majorarea prețurile apartamentelor şi că vor urma fluctuații atât ale ritmului de vânzare, cât și ale prețurilor. Acesta nu se așteaptă la o criză imobiliară, fiindcă " aceasta vine din străinătate și momentan nu sunt semne".

Prin firma Irmex SA este dezvoltat ansamblul ce va avea la finalizare peste 280 apartamente, pe bd. Dimitrie Pompeiu, la nr. 2, vis a vis de mall-ul Promenada.

Etapa I cuprinde 134 apartamente şi este în curs de finalizare, iar etapa a doua va cuprinde două corpuri de clădire, totalizând în jur de 150 de apartamente.

"Dacă cererea va crește, cu siguranță vor crește și prețurile de vânzare a apartamentelor"

"Probabil, oamenii cred că prețurile vor scădea și de aceea preferă să stea o perioadă cu banii în bănci. Sau cei care vor face credite așteaptă să vadă dacă chiar se va întâmpla. În prezent oferta este mai mare decât cererea, însă dacă cererea va crește, cu siguranță vor crește și prețurile de vânzare a apartamentelor", consideră Elvis Mustafa, manager de proiect în cadrul firmei Black Sea Estate din Constanța.

Prin firmele sale Black Sea Estate și Country Estate, dezvoltatorul turc Vural Haci are planuri mari având în pregătire două proiecte rezidențiale.

Primul său proiect imobiliar l-a dezvoltat în asociere cu Solid House SRL Constanța, fondată de un alt mare dezvoltator turc, Gur Bilal și transferată ulterior către Gur Ramazan.

Prin firmele sale de dezvoltare imobiliară, Vural Haci are în prezent în curs de execuție în Constanța un bloc ce va avea 80 apartamente pe Aleea Scafandrilor, nr. 8 și o clădire de 7 etaje cu spații de birouri.

În Constanța, un apartament în stadiul de proiect costă 1.150 – 1.200 euro/mp. Pe măsură ce proiectul avansează și se apropie de finalizare cresc prețurile cu încă 10%. Apartamentele din Mamaia au prețurile mai mari, de 1.300 – 1.400 euro/mp în stadiul de proiect. Acolo mai mult de jumătate din cumpărători sunt din București. "În Constanţa merg mult mai lent vânzările decât în Mamaia, unde se vând în stadiul de proiect 40% din apartamente", subliniază domnul Mustafa.

60% dintre dezvoltatori se aşteaptă la creşteri de preţuri ale apartamentelor, 30% consideră că preţurile vor stagna, iar 10% sunt de părere că vor scădea

Un studiu realizat de reprezentanţii expoziţiei de locuinţe Imobiliarium ne arată că 60% dintre dezvoltatori se aşteaptă la creşteri de până în 10% a preţului pe metru pătrat în următorul an. Pe de altă parte, circa 30% dintre aceştia consideră că preţurile vor stagna în acelaşi interval, iar 10% sunt de părere că vor scădea

Va urma o perioadă în care apartamentele noi vor fi închiriate şi nu vândute, ceea ce va reprezenta viitorul nivel pe piaţa imobiliară 

​Alexandru Ninel, proprietarul firmei Woma Ecoserv Construct SRL, este unul dintre dezoltatorii ce va închiria în regim hotelier viitoarele apartamente pe care le va construi în Capitală.

Acesta are în construcție un ansamblu ce va cuprinde 350 apartamente, iar în paralel pregătește două proiecte rezidențiale de lux. Unul dintre acestea va cuprinde construirea unui aparthotel în Bucureşti. "Chiar dacă până acum am construit apartamente cu scopul de a le vinde, intenţionăm ca viitorul proiect să cuprindă apartamente pe care să le închiriem în regim hotelier. Cred că aceasta este noua tendinţă de piaţă" , ne-a declarat Alexandru Ninel.

De asemenea, Geo Mărgescu, CEO şi cofondator al Forte Partners a declarat în cadrul evenimentului ZF Birouri & Rezidenţial 2019 că anul viitor intenţionează să investească în proiecte rezidenţiale cu scopul de a le închiria şi nu vinde.

Cu cât au scăzut preţurile apartamentelor noi din ...
Locuințele din București au printre cele mai bune ...

Related Posts

 

Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu
Deja inregistrat? Autentifica-te aici
Guest
Sâmbătă, 20 Aprilie 2024