By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/
Cum văd marii dezvoltatori imobiliari din România evoluția pieței în următorii ani ?
Anul 2020 a avut un început promițător pe piața de real-estate din România, înregistrându-se creșteri ale indicelui de preț de 2,7 % față de trimestrul anterior. Al doilea trimestru al acestui an a fost marcat de instaurarea carantinei și de scăderea dramatică a numărului de tranzacții înregistrate. La începutul trimestrului III au apărut primele semne de revenire ale pieței imobiliare, înregistrându-se evoluții pozitive ale prețurilor, după perioada de carantină.
Având în vedere cererea ridicată de locuințe în marile orașe, cât și randamentul foarte bun, între 7% si 12% există toate premisele de creștere în domeniu. Pandemia generată de noul virus a schimbat percepțiile clienților cu privire la spațiul locativ. Partea bună este că mulți dintre români își doresc să fie proprietari în continuare.
Piața imobiliară va scădea în următoarea perioadă de timp, iar prețurile locuințelor vor fi restabilite
Florin Mariș, proprietarul firmei Hexagon din Cluj Napoca și Managing Partner-ul firmei Estoria City, București este de părere că piața imobiliară va scădea în următoarea perioadă de timp, iar prețurile locuințelor vor fi restabilite, dar menționează faptul că proiectele aflate în derulare vor fi vândute la aceleași prețuri. "Mă îndoiesc că vor scădea prețurile locuințelor aflate în curs de construcție. Costurile de construcție sunt mari și nu acceptă nimeni să scadă prețul în așa fel încât profitul să fie minim. De aceea, părerea mea este că proiectele imobiliare aflate în derulare vor fi vândute la prețurile actuale, iar pentru viitoarele proiecte, prețurile vor fi restabilite".
Oamenii, pe de o parte vor fi precauți și anul următor, iar pe de altă parte, vor înțelege că investiția într-o locuință este cea mai bună alegere
Didier Balcaen, CEO Speedwell este de părere că oamenii, pe de o parte vor fi precauți și anul următor, iar pe de altă parte, vor înțelege că„ investiția într-o locuință este cea mai bună alegere, atât din punct de vedere al locuirii, cât și din punct de vedere al închirierii. În ceea ce privește prețul, toate proiectele terminate sau aproape de finalizare au fost construite cu prețuri ridicate, astfel încât nu există loc pentru scăderea prețurilor. Pe termen lung, va apărea o diferențiere între proiectele bune și cele de calitate scăzută, iar oamenii vor înțelege de ce este mai bine să plătească pentru acel produs bun.
Unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Brașov consideră că dacă pe plan internațional investițiile au scăzut, în contextul epidemiei de Covid-19, nu putem vorbi despre o scădere pe termen lung. „Este firesc ca în timpul unei epidemii de o asemenea amploare, atenția să fie focalizată în primul rând către siguranța oamenilor și în al doilea rând spre economie. Probabil vor exista blocaje în lanțul economic, care se vor resimți și la noi în țară. Toate aceste măsuri sunt normale, însă temporare. Piața imobiliară își va continua cursul, chiar și cu o schimbare de ritm, și va rămâne stabilă, dacă nu intervin și alti factori de natură economică sau politică ", susține Dragoș Țigău, Director General in cadrul firmei Qualis Properties.
Volumul tranzacțiilor este în continuare ridicat
Alexandru Mihai, Managing Partner în cadrul companiei Nordis consideră că „întrucât la nivelul tuturor orașelor mari din țară cererea de locuințe noi depășește oferta, volumul tranzacțiilor este foarte ridicat, tendință accelerată odată cu depășirea contextului complicat din prima parte a anului. Această stare de fapt a determinat și o creștere a apetitului investitorilor pentru plasamente în zona imobilelor de lux, în locații cu potențial mare de creștere valorică în timp".
Tot el ne spune că investitorii prezenți pe piața imobiliară de lux autohtonă provin din medii extrem de diverse: sunt oameni de afaceri, antreprenori, manageri în companii românești sau multinaționale, investitori de portofoliu, fonduri de investiții, alături de persoane fizice sau juridice, toți aceștia fiind în căutarea unei protecții reale la inflație, a unor oportunități reale de apreciere a activului pe termen mediu și lung, alături de garanția unui randament superior celui oferit de variantele de economisire-acumulare consacrate pe piața financiar-bancară - depozite bancare, obligațiuni sau fonduri mutuale.
Domnul Sorin Dumitrașcu, Country Director Atenor menționeză faptul că dacă până la criza sanitară segmentul de office deținea un loc fruntaș pe piața imobiliară, acum se observă o contracție semnificativă față de anii trecuți. „Rămân totuși optimist în privința acestui segment pe termen mediu și lung, cu condiția construirii unor proiecte de bună calitate. Sunt convins că, odată cu încetarea crizei, lumea se va întoarce la birou pentru că este totuși locul unde există schimb de idei, oamenii socializează și se produce acea emulație care are ca finalitate crearea de plusvaloare".