By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

Scad sau nu prețurile apartamentelor?

inside-apartments

Cu toate că, unii analişti sunt de părere că preţurile apartamentelor intră pe un trend de scădere, alţii spun că preţurile ar urma să crească uşor, mai ales din cauză că dezvoltatorii au cheltuieli mai mari pe şantiere.

La rândul lor, dezvoltatorii susțin că vom asista la o corecție a prețurilor, dar că nu va fi una severă.

​O corecție în piața rezidențială era de așteptat

"Mă aștept anul acesta şi anul următor la o corecție a pieței rezidențiale, pentru că este momentul pentru o scădere a prețurilor de vânzare, dar nu ca în urmă cu 10 ani, nu de 30-40%. Dar, ar putea fi de 10 - 15 % de data aceasta, ceea ce este important", spune Vlad Micșunescu, managerul proiector imobiliare din cadrul firmei Vlad Exim SRL, Bucureşti.

Acesta pregătește mai multe proiecte rezidențiale în Sectorul 4.

„Chiar dacă anul acesta va fi mai rău decât 2018, în niciun caz nu va fi ca în 2008", susţine domnul Micşunescu.

"Dacă nu vine o catastrofă din afară, nu o să fie o prăbușire, doar că ar putea fi puțin mai rău în următorii doi ani"

O criză ca în 2008 se întâmplă o dată la 100 de ani. Dar, o corecție la 7- 8 ani este normală și are sens. Dacă nu vine o catastrofă din afară, nu o să fie o prăbușire, doar că ar putea fi puțin mai rău în următorii doi ani. După care piața va fi iar sănătoasă", este de părere Andreas Mourkakos, managing partner Day Group, care a finalizat recent circa 120 de apartamente în ansamblul Dristor Residence 2 din Capitală.

Aici vânzările au mers foarte bine în lunile septembrie și octombrie ale anului trecut, cu 8-10 apartamente vândute lunar. Ritmul a încetinit în noiembrie – decembrie la 3-5 apartamente pe lună, dar și-au revenit la începutul acestui an, relatează domnul Mourkakos.

Prețurile de vânzare a noilor apartamente pot să scadă punctual, pentru anumite proiecte

În acest caz, discutăm despre acele proiecte rezidențiale demarate cu bani proveniți din credite bancare. Având în vedere creșterea prețurilor materialelor, manoperei şi a tot ce ţine de construirea de locuinţe  este posibil ca unii dezvoltatori să scadă prețurile, poate de la 1.500 la 1.450 de euro pe metru pătrat. "Deci părerea mea este că scăderea va fi nesemnificativă", susţine domnul Mourkakos.

Atunci, fiind o piață concurențială, este de așteptat ca și în proiectele similare să mai fie scăzute prețurile. "Până la urmă toți dezvoltatorii trebuie să lucreze, altfel nu produc nimic, că obțin 10% sau 100% profit, important este să facă ceva", consideră domnul Mourkakos.

Dezvoltatorii care lucrează cu fonduri private nu vor fi, însă, afectați de o eventuală înghețare a creditelor pentru dezvoltare.

Locuințele de nivel mediu și cele de lux vor avea mai puțin de suferit 

Prețurile de vânzare a noilor locuinţe ar mai putea să scadă în cazul proiectelor cu apartamente mai scumpe decât media pe segmentele lor. "Nu cred în zvonurile că se prăbușește piața rezidențială. Vor mai scădea prețurile la cei care vând scump. Vor mai scădea și pretențiile constructorilor, pentru că deja sunt exagerate. Dezvoltatorii mari, cu un istoric în spate, au tot timpul clienți", susține Liviu Ioneanu, co-CEO în cadrul H4L Development, care pregătește demararea construcției unui ansamblu cu circa 1.700 de apartamente pe bd. Iuliu Maniu din Capitală.

Mai mult decât atât, dezvoltatorul are în plan pentru anul acesta să mai anunțe alte două proiecte noi, pentru care sunt în curs de achiziționare terenurile.

În opinia sa, produsele de nivel mediu, dar și cele de lux, vor avea mai puțin de suferit în cazul unei scăderi a pieței. Cele care se poziționează însă acum într-un interval de 1.300-1.400 de euro pe metru pătrat util ar putea în schimb cunoaște ajustări.

Multe proiecte rezidențiale au șanse mici de reușită 

Pe piața dezvoltărilor rezidențiale sunt investitori cara au făcut bani în alte domenii, inclusiv din agricultură. Aceștia au strâns ceva lichidități în bancă, în completare iau și credite bancare și se lansează în investiții imobiliare.

Dezvoltatorii cu vechime pe piață cred că nou veniții au șanse mici de reușită. "Unii probabil vor cumpăra teren, vor construi poate și structura clădirilor, dar nu vor putea duce proiectul la capăt. În cele din urmă proiectul va ajunge la bancă în contul creditului, iar banca îl va revinde altor dezvoltatori", crede domnul Mourkakos.

Cam 80% dintre dezvoltatorii rezidențiali activi în prezent pe piață sunt la prima dezvoltare, apreciază Liviu Ioneanu: "Ei livrează produse incorecte și care nu pot fi finanțate. Vor fi școși până la urmă din piață".

În condițiile actuale și cumpărătorii de apartamente noi tind să fie mult mai precauți și nu vor să mai cumpere apartamentele încă de la faza de săpătură.

Cum au ajuns doi distribuitori de uşi, mari dezvol...
Vânzările și prețurile apartamentelor au crescut î...

Related Posts

 

Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu
Deja inregistrat? Autentifica-te aici
Guest
Joi, 09 Decembrie 2021