By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/
Codrin Matei : Cresterea preturilor locuintelor noi a fost de 7% in 2022, in timp ce in 2021 a fost de 17%
Interviul a fost realizat cu Codrin Matei, Principal Partner Crosspoint Real Estate
1.Cum a fost anul 2022 pentru Crosspoint Real Estate? Câte vânzări a înregistrat compania în decursul anului 2022 și ce va propuneți pentru acest an?
In pofida dificultatilor aparute, 2022 a fost cel mai bun an din istoria Crosspoint. Pe partea investitionala, am intermediat tranzactii de vanzare de peste 35 milioane de Euro. Pe segmentul rezidential, am asistat vanzarea a peste 350 de apartamente din 5 proiecte rezidentiale pentru care am fost reprezentant de vanzari. Am inregistrat o crestere semnificativa a veniturilor care provin din sectorul industrial-logistic. In plus, ne-am extins echipa si am inaugurat o zona de relaxare cu un flotation tank menit sa ajute membrii echipei Crosspoint in demersul de concentrare si regenerare.
Sunt convins ca o mare parte din rezultatele exceptionale ale companiei de anul trecut se datoreaza capacitatii echipei de adaptare la situatii neprevazute, asadar obiectivul principal pentru 2023 este de a continua sa identificam oportunitatile de pe piata intr-un context economic si politic plin de provocari. In acest sens, am observat tendinta de crestere a cererii pentru inchiriere de proprietati rezidentiale si am infiintat un nou departament dedicat acestui segment.
2.Cum vor influența noile modificări ale Codului Fiscal piața imobiliară?
Scaderea plafonului pentru care se aplica o cota de TVA de 5% la achizitia de locuinte noi, de la 700.000 de lei la 600.000 de lei, va determina o redirectionare a potentialilor clienti spre unitati mai mici. Avand insa in vedere faptul ca amendamentul adus in 2023 vizeaza o masura impusa abia anul trecut care nu a stimulat in mod direct cresterea vanzarilor, cel mai probabil nu vom vedea o scadere a numarului de tranzactii cauzata de acesta. Impunerea restrictiilor privind numarul de locuinte care pot fi achizitionate in acest mod poate reprezenta un inconvenient pentru persoanele fizice care luau in calcul achizitia de pachete de apartamente ca investititie.
3.Cum a evoluat piața imobiliară în perioada post-pandemică? Cât a influențat piața imobiliară creșterea prețurilor materialelor de construcții? Dar războiul din Ucraina?
Daca 2021 a fost un an de acomodare cu noua realitate, 2022 a fost un an al revenirii. Volumul investitional inregistrat in 2022, de 1,26 miliarde de Euro, a depasit chiar nivelurile atinse inainte de pandemie, cererea de spatii industriale a atins si ea un nivel record, de peste 900.000 mp. Pe de alta parte, desi piata de birouri a inregistrat o cerere constanta in ultimii doi ani, aceasta a fost cu aproximativ 15% sub performantele pre-pandemice. In plus, decizia unor chiriasi mari de a renunta la spatiile de birouri ar putea duce la o scadere a ratei de ocupare pe termen scurt.
Pretul crescut al materialelor de constructii a fost intotdeauna unul din principalii factori care au determinat avansul preturilor de pe piata imobiliara. Pe parcursul ultimilor doi ani intreruperea lanturilor de aprovizionare si criza energetica cauzata de conflictul Rusia-Ucraina au dus la un ritm accelerat de crestere a costurilor cu materialele de constructii. Varful de crestere pare insa sa fi fost atins la jumatatea anului trecut, cel putin pe segmentul rezidential. Per total, cresterea anuala la unitatile rezidentiale noi a fost de doar 7% in 2022, in timp ce in 2021 fusese de 17%.
4.Cum credeți că vor evolua prețurile proprietăților (chirie și vânzare), având în vedere inflația ridicată, dobânzile în creștere, prețurile mari la energie?
Preturile de vanzare vor avea cel mai probabil o evolutie moderata, de pana la 10%, similara cu perioada pre-pandemie. Este posibil ca cererea pentru apartamente de vanzare sa scada, insa numai pentru segmentul mid to low, acolo unde cumparatorii apeleaza cel mai frecvent la credite ipotecare. Proiectele care vizeaza cumparatorii cu venituri ridicate, care in marea lor majoritate achita contravaloarea locuintelor din venituri proprii, nu se vor confrunta cu o scadere a cererii. In Bucuresti, efectul blocarii PUZ-urilor va deveni din ce in ce mai evident in 2023. Astfel, incepand cu a doua jumatate a anului si pentru 2024 ne putem astepta la o scadere a ritmului de livrare a locuintelor noi in Bucuresti. Toate aceste aspecte ar putea duce la o intensificare a dinamicii pietei chiriilor.