MG_0191_web_1400x933.0

Având în vedere că aproape 60% din cheltuielile pentru viața de zi cu zi se fac pentru alimente, întreținerea locuinței, alături de băuturi alcoolice și tutun, oamenii au posibilitatea să investească o sumă foarte mică din banii câștigați. Mai exact, doar 0,8% din cheltuielile totale rămân pentru investiții precum: cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri, echipament necesar producţiei gospodăriei.

Mulți nu își permit să achiziționeze locuințele cu veniturile obținute 

​Veniturile totale medii lunare pe familie s-au ridicat în al doilea trimestru al anului la 4.764 lei, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică. De aceea, cea mai mare parte a populației din țara noastră nu își permite să achiziționeze locuințele oferite în prezent pe piața liberă, având în vedere veniturile pe care le obțin.

Ținând cont de gradul maxim de îndatorare de 40% permis de normele bancare, o familie poate accesa un credit imobiliar/ipotecar pe timp de 30 de ani de 55.740 euro sau dacă este un credit pentru prima locuință, de 62.700 euro.

Ca urmare, aceasta ar fi o valoare medie a locuinței pe care o familie din țara noastră ar putea să o achiziționeze.

O familie cheltuie în medie 85% din veniturile totale

Totuși, potrivit INS, o familie cheltuie în medie 85% din veniturile totale. Asta ar însemna că ar putea să suporte plata unei rate de maxim 15% din veniturile totale.

În aceste condiții valoarea medie a unei locuințe considerată accesibilă pentru capacitatea de cumpărare a familiilor din țara noastră ar fi în jur de 21.600 - 23.500 euro.

Aceste valori sunt departe de prețurile locuințelor oferite de dezvoltatorii rezidențiali privați, ceea ce ar explica actuala situație din piața imobiliară caracterizată de oferta foarte mare și scăderea vânzărilor.

În același timp, situația este creată și de lipsa unui sistem de dezvoltare a locuințelor sociale, finanțate din fonduri publice sau cu ajutorul unor facilități fiscale oferite dezvoltatorilor sociali.

Autoritățile ar trebui să creeze cadrul legislativ prin care să dezvolte construirea de locuințe publice

În trimestrul II , cheltuielile totale ale populaţiei, au fost în medie, de 4049 lei lunar pe gospodărie (1562 lei pe persoană).

Așadar, posibilitățile oamenilor de a cumpăra o locuință din veniturile obținute sunt minime. De aceea, autoritățile ar trebui să creeze cadrul legislativ prin care să dezvolte construirea de locuințe publice, destinate celor ale căror venituri nu le permit achiziționarea/închirierea de locuințe de pe piața liberă.