By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

Cât de riscant este să cumperi o locuință și să nu o asiguri?

poza-asigurare

Chiar dacă asigurarea locuinței presupune eforturi și costuri minime – de 10 sau 20 euro/an pentru asigurarea obligatorie și circa 60-70 euro/an pentru o poliță facultativă, mulți oameni aleg să nu investească în protecția acestui bun. S-a demonstrat că locuința este cel mai valoros bun achiziționat în timpul vieții de către persoanele cu venituri mici și medii.

Așadar, pe lângă asigurarea de sănătate ce ne poate ajuta să revenim imediat în forma optimă, pentru a produce veniturile necesare unei vieți normale, o asigurare de locuință ar trebui sa fie cel mult pe locul 2 în topul asigurărilor necesare pentru a evita o traumă financiară extrem de gravă.

18 case sunt mistuite în fiecare zi de flăcări, 17 sunt afectate de incendii, în vreme ce aproximativ 70 cad pradă hoților, potrivit statisticilor

Lista riscurilor la care o locuință este expusă zilnic poate continua la nesfârșit. Însă, românii neglijează orice amenințare ce le poate distruge parțial sau complet locuințele. Din păcate riscurile majore sunt tratate de cele mai multe ori superficial, chiar dacă potrivit unor statistici, 18 case sunt incendiate zilnic, 17 sunt afectate de incendii, în vreme ce aproximativ 70 case cad pradă hoților.

Inundatiiile sunt cele mai frecvente daune despăgubite în cazul asigurărilor de locuințe. Mii de cazuri sunt înregistrate anual și aici ne referim la inundații produse în blocuri din cauza instalatiilor vechi sau neconforme dar și inundații grave produse în zonele unde plouă foarte mult. Toate aceste riscuri pot fi acoperite printr-o asigurare facultativă de locuință.

"O asigurare pentru o casă costă în medie aproximativ 0,15% din valoarea acesteia"

Pentru a afla cât mai multe detalii despre costurile unei asigurări am luat legătura cu un specialist cu experiență în acest domeniu de mai bine de 10 ani.

Adrian Udrea este numele lui și este Consultant financiar expert, la unul dintre cei mai importanți brokeri de asigurare din România. Adrian ne explică faptul că deși asigurarea unei locuințe poate costa aproximativ 0,15% din valoarea acesteia, ceea ce înseamnă foarte puțin, mentalitatea oamenilor din România este de a amâna sau chiar a anula decizia de a investi în acest sens. "Deși asigurarea unei locuințe o poți face cu foarte puțini bani, mulți oameni preferă să nu o mai asigure, pentru că mentalitatea lor este că nu li se poate întâmpla tocmai lor vreun necaz. Însă orice proprietar trebuie să înțeleagă asigurarea ca o investiție într-un bun achiziționat, nu ca o cheltuială", subliniază Adrian Udrea, care te poate îndruma să-ți asiguri locuința la un preț minim.

Poți lua legătura cu el foarte ușor contactându-l la numărul de telefon 0724.953.252.

De ce este considerată asigurarea unei locuințe o investiție, nu o cheltuială?

Dacă un client își încheie o poliță de asigurare și o păstrează 30 de ani în vigoare, luând în calcul o primă de asigurare de 100 euro (cost PAD inclus) , pentru un apartament cu 2 sau chiar 3 camere înseamnă o investiție de 3.000 euro, pe parcurs de 30 ani.

"Dacă apare un eveniment asigurat, acesta va primi de la asigurator ca și despăgubire în câteva zile (maxim 30 de zile de la finalizarea dosarului de dauna) o sumă care poate începe de la câteva sute de euro, pentru o problemă minoră, dar aceasta sumă poate ajunge în caz de daună totală și la valoarea de nou a locuintei, menționează Adrian.

În acest caz, clientul își poate cumpara mult mai repede o altă casă, mai mult, își poate înlocui in cel mai scurt timp si bunurile pierdute.

La câte cazuri de incendii, furturi, inundatii etc apar in fiecare zi, există foarte puține șanse ca în 30 de ani ( aproximativ 10.950 de zile), să nu apară nici un eveniment acoperit prin asigurare.

Daca luăm scenariul cel mai optimist în care nu apare niciodată, nici un risc asigurat în toată această perioadă, clientul se poate gândi că nu a plătit în această perioadă de 30 de ani cei aproximativ 3.000 de euro companiei de asigurări. Oricum, de cele mai multe ori banii au fost cheltuiți pe alte bunuri sau servicii ce țin de necesitățile zilnice. 

Asigurarea obligatorie de locuință (PAD)

Aceasta costă 10 Euro sau 20 Euro și acoperă trei riscuri standard: inundații, cutremure și alunecări de teren. Suma asigurată este de 20.000 de euro în cazul asigurarii PAD de 20 de euro, respectiv 10.000 de euro in cazul asigurarii PAD de 10 euro. Polița de 20 de euro se încheie pentru locuințe din beton, beton armat, cărămidă și cea de 10 de euro pentru locuințe din paianța și chirpici.

Nerespectarea obligației de asigurare a locuințelor se sancționeză cu amendă de la 100 la 500 de lei de la primărie.

"Este adevărat că această valoare nu sperie pe nimeni, dar dacă ai inundat pe cineva și este chemată poliția care vede că nu ai nici macar PAD atunci se complica situatia", subliniază Adrian.

Asigurarea facultativă de locuință

​Aici prețul diferă în funcție de riscurile pentru care dorești să fii acoperit. Cele mai frecvente riscuri pe care proprietarii de locuințe din România le includ în polița de asigurare sunt: incendiu, inundații, cutremur, vandalism/furt, asigurare centrală termică si alte aparate electrice si electrocasnice, răspundere civilă locativă, despăgubire în cazul anulării /întreruperii unei plecări în concediu/străinatate, din cauza apariției unor riscuri acoperite de poliță, riscul de accidente casnice produse în locuință (fracturi, invaliditate, etc).

Pentru o garsonieră în valoare de 47.000 euro, pachetul de asigurare este în valoare de 65 euro 

​Pentru a avea o imagine cât mai bună asupra costurilor pachetelor de asigurare, Adrian ne explică faptul că pentru o garsonieră aflată în Berceni, ce are o valoare de 47.000 euro pachetul (ce include asigurarea PAD plus cea facultativă, cuprinzând toate riscurile) ajunge la 65 euro.

De asemenea, pentru o casă în valoare de 80.000 euro, aflată la marginea cartierului Militari, pachetul de asigurare costă 120 euro.

Pachetul pentru un apartament la bloc din zona Vitan, cu finisaje de lux ajunge la 1.300 lei, în condițiile în care suma asigurată este de 700.000 lei.

"Menționez faptul că exemplele de mai sus sunt oferte care pot diferi în funcție de fiecare asigurător în parte", afirmă domnul Udrea.

"Recomandarea mea este ca fiecare client să solicite băncii acordul de a-și negocia singur polița de asigurare, în cele mai potrivite condiții" ​

​Dacă un client achiziționează locuința prin credit, fie ipotecar, fie prin programul Prima Casă asigurarea acesteia se va face la fel. În acest caz, clientul va fi obligat să încheie o asigurare de locuință prin care să își protejeze bunul cu care a cesionat creditul. "Recomandarea mea este ca fiecare client să solicite băncii acordul de a-și negocia singur polița de asigurare, în cele mai potrivite condiții, ținând cont bineînțeles și de cadrul general aprobat de bancă ( asiguratorii agreați, suma asigurată cesionată băncii, riscurile obligatoriu a fi asigurate)", ne sfătuiește Adrian. De ce ne menționează Adrian acest aspect? Pentru că de multe ori, banca acoperă creditul în cazul riscurilor catastrofale (cutremur, un incendiu devastator, o inundație majoră la o casă într-o zonă inundată), iar în cazul riscurilor ce provoacă daune parțiale și unde clientul este direct afectat, acoperirile sunt de cele mai multe minime, "pentru a obtine o poliță extrem de ieftină", menționează brokerul expert.

În funcție de ce se calculează suma asigurată a locuinței?

Adrian Udrea ne povestește că suma asigurată a unei locuințe se calculează în funcție de valoarea de piață a locuințelor din zonă, pentru imobilele vechi, iar pentru cele noi, se asigură la valoarea rezultată în urma finalizării constucției.

Daca nu știm la cât să evaluăm locuința noastră, putem intra pe un site de imobiliare, de unde putem afla orientativ, cu cat se vinde o locuinta cu caracteristici asemanatoare, aflate in aceeasi zona cu locuinta pe care dorim sa o asiguram. De asemenea, putem intra aici pentru o analiză imobiliară completă a unei proprietăți.

"La valoarea locuinței se iau în considerare toate îmbunătățirile aduse după cumpărare cum ar fi: centrală termică proprie, tipul de finisaje interioare (tip gresie, faianță, parchet, geam termopan, alte îmbunătățiri ce țin de structura construcției, finisaje exterioare etc", menționează brokerul.

Caracteristicile asemănătoare ale locuinței constau în:

*zona în care se află locuința

*suprafața utilă

*anul construcției, dacă blocul (casa) a mai fost renovat/renovată după darea în utilizare

*materiale utilizate în construcție

*etajul la care se află apartamentul

*proximitatea mijloacelor de transport în comun etc.

Ce nu poate fi asigurat? 

Important de știut pentru orice proprietar este faptul că nu se poate asigura nici un fel de locuință construită în cadrul unei clădiri care :

* este construită înainte de anul 1951

* are risc seismic – bulină roșie

*este încadrată în Clasa I și II de risc seismic

* este declarată „Monument Istoric"

*este nefinalizată (inclusiv bunurile conținute în acestea)

*nu are autorizație de construire

* are construcția din lemn mai mult de 50% sau din materiale combustibile (ce pot lua foc ușor)

* locuință care din cauza deteriorării nu poate fi folosită în conformitate cu destinația ei inițială (nu mai poate fi locuită)sau a cărei stare de întretinere este necorespunzătoare

*este construită în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice sau prin comunicate

*este din chirpici, paianta (pentru acest tip de imobil se va incheia doar polita PAD).

De asemenea, clădirile asigurate ce sunt construite înainte de anul 1940, pot fi asigurate doar după o inspecție de risc, efectuată de unul dintre reprezentanții companiei de asigurari. 

De unde şi cum este cel mai indicat să cumperi o asigurare de locuință ? 

Un broker poate găsi pentru orice proprietar, cea mai bună ofertă din piață. Mai mult, în cazul producerii unor daune, brokerul va fi alături de client pentru a-l asista unde este nevoie ca de exemplu, la deschiderea dosarului de daune. Brokerul este cea mai indicată persoană, ce poate clarifica diversele situații ce apar. "Personal, nu recomand achizitia directă a unei soluții oferită de către un site anume. Nu ca nu ar fi corecte. Dar, fiind o poliță destul de complexă, cea mai indicată este o discuție cu un consultant, pentru că doar atunci clientul poate înțelege ce cumpără, ce reprezintă fiecare clauză/risc asigurat, în ce conditii se acoperă acestea, ce trebuie să facă în anumite situații și așa mai departe", menționează brokerul expert.

 Asadar, afla cât mai repede ce ti se potriveste si asigura-ti locuinta, contactându-l pe Adrian Udrea, care te va ajuta cu siguranță. 

Nu uita că prețul corect platit îți va asigura liniștea și confortul, oriunde ai locui.

Preţul caselor din apropierea orașelor, într-o ușo...
Apartamente vechi versus apartamente noi
 

Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu
Deja inregistrat? Autentifica-te aici
Guest
Joi, 09 Decembrie 2021