By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/
Care au fost prețurile apartamentelor în anul 2019 față de anul 2018 și ce se preconizează pentru anul 2020
Prețurile locuințelor de la periferia Bucureștiului spre zona centrală și semicentrală
Pe tot parcursul acestui an, prețul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu două camere situat în zona centrală și semicentrală a Bucureștiului s-a situat la aproximativ 77.000 de euro, față de 74.000 de euro în 2018. Spre comparație, pentru o locuință similară, dar situată la periferie, prețul solicitat a fost de 61.000 de euro, în creștere de la 59.000 de euro.
Pe de altă parte, prețul unui apartament nou cu două camere a fost ofertat anul acesta la un preț mediu de 93.000 de euro în zona centrală și semicentrală, în creștere de la 82.000 de euro în 2018.
Prețul mediu solicitat pentru un apartament nou la periferie s-a menținut, însă, la un nivel relativ constant, anume 53.000 de euro (față de 52.000 de euro anul trecut).
Scădere de 4% anul acesta a tranzacțiilor imobiliare
Volumul total al tranzacțiilor imobiliare consemnate la nivel național a ajuns la circa 540.000 în 2019, potrivit estimărilor Analize Imobiliare .
Această cifră ar marca o scădere de 4% față de anul 2018, când erau consemnate 560.000 de asemenea operațiuni – în ciuda faptului că activitatea de tranzacționare a revenit pe plus în trimestrul al treilea.
Scăderea preconizată pentru anul 2019 este mai mică decât cea consemnată în 2018 față de 2017, respectiv -10%.
Perioada medie de vânzare a apartamentelor s-a majorat fiindcă cerințele clientilor au devenit mai sofisticate
Cerințele clientilor au devenit mai clare si mai sofisticate, iar perioada de analiză a ofertei înaintea achizitiei a crescut simțitor. Perioada medie de vânzare s-a majorat, în marile orașe, de la 67 la 93 de zile pe segmentul apartamentelor și, respectiv, de la 147 la 193 de zile pe cel al caselor și vilelor.
Motivul pentru care unii cumpărători se feresc să achiziționeze apartamente noi este, după părerea dezvoltatorului Florin Mariș, Managing Partner la Estoria City faptul că se resimte efectul a ceea ce s-a întâmplat pe piața imobiliară în urmă cu câțiva ani, când dezvoltatorii erau interesați numai de maximizarea profitului și ignorau standardele de calitate a construcțiilor.
"Este o meteahnă a pieței, din cauză că în trecut existau dezvoltatori care construiau în așa fel încât să obțină cât mai mult profit. Însă, din fericire, acum discutăm de dezvoltatori cu experiență pe piață, care știu să construiască un ansamblu de calitate", subliniază domnul Mariș.
Domnia sa apreciază că în momentul de față piața imobiliară trece printr-o perioadă de maturitate și suntem la capăt de ciclu imobiliar. "Va urma o perioadă în care piața se va regla, va fi o încetinire de fapt, cu mult mai diferită decât ce a fost în 2008", crede domnul Mariș.
Piața imobiliară se va dezvolta dramatic datorită străinilor care vor veni să investească la noi în țară
În 2020 piața pare a beneficia de încă un an de creștere având în vedere numărul foarte mare al proiectelor rezidențiale aflate în dezvoltare, autorizare sau la nivel de documentații.
Andrei Diaconescu, Managing partner la One United Properties este de părere că "piața imobiliară se va dezvolta dramatic datorită străinilor care vor veni să investească la noi în țară".
Domnia sa ne-a declarat și faptul că în anul 2019 s-a resimțit în piață o stagnare a vânzărilor, "situație normală vizavi de ce s-a întâmplat în domeniul imobiliar". În București a fost o cerere nemanifestată foarte mare de apartamente. Este vorba de o cerere care s-a acumulat din criză până acum 2-3 ani, când toată această avere acumulată s-a dus către apartamente și atunci a fost un ritm anormal de mare de achiziții."Dar probabil în următorii ani, vom vedea un ritm normal de achiziții pentru că nu mai există un stoc de bani care să suplimenteze cererea curentă", este de părere Andrei Diaconescu.