By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

"În anul 2022 ne așteptăm la o creștere a prețurilor locuințelor de până la 15-20%"

Michele-Nusco

Evoluția prețurilor locuințelor din acest an a fost determinată de un mix de factori fundamentali, dintre care mentionăm creșterea materialelor de construcții, salariilor, raportul cerere - ofertă, aceasta din urmă fiind insuficientă, comparativ cu perioada de dinaintea blocării PUZ-urilor s.a. Dacă anul acesta prețurile locuințelor au crescut cu circa 15%, anul viitor "ne putem aștepta la o creștere de până la 15-20%, pe fondul crizei din sectorul materialelor de construcții", după cum ne-a spus domnul Michele Nusco, dezvoltatorul proiectului Nusco City, din zona Pipera.

2022 va fi, cel mai probabil, un an nou în care pandemia schimbă planuri

Odată cu pandemia, cumpărătorii si-au schimbat preferintele si au migrat către suprafete locative mai mari. Si anul viitor, tendinta va continua. Creditarea va fi mai greu de accesat, dat fiind faptul ca BNR o să crească la 25-50% avansul pentru unele credite ipotecare. Cine va contracta credite ipotecare pentru a cumpăra un imobil care nu va fi folosit drept locuință proprie și permanentă o să plătească un avans majorat cu 10%, de la data de 1 ianuarie, potrivit unui proiect de regulament al BNR, . Pentru creditele ipotecare în lei, avansul crește la 25%, iar la creditele în euro, avansul ajunge la 35%, iar pentru cele în alte monede, la 50%.

O veste bună este că începând cu anul acesta, la locuințele de până la 140.000 de euro, TVA-ul s-a redus la 5% pentru cei care sunt la achiziționarea primei locuințe.

Tendinţa de cumparare va continua și in 2022, pentru că există o teamă pentru devalorizarea banilor

Tendinţa de cumparare va continua și in 2022, pentru că există o teamă pentru devalorizarea banilor  si atunci fiecare incearcă să investească in ceva sigur, cat mai repede. "Cu siguranta oamenii vor cumpara si in 2022, fiindca de data aceasta, comparativ cu criza din 2008 sunt bani in piata. Oamenii au bani in banci, iar tendinta lor este de a-i scoate si a investi mai ales in imobiliare,", ne-a mai spus Michele Nusco.

Pe de alta parte, exista posibilitatea ca ritmul vânzărilor de apartamente cu care ne-am obişnuit sa se reducă anul viitor, din cauza înăspririi condiţiilor de finanţare si a creşterii utilităţilor, care reduc capacitatea de a achiziţiona o locuinţă. Va exista un public ţintă mult mai restrâns la care toţi dezvoltatorii vor să ajungă.

Cert este ca principalele provocări ale anului viitor vor veni atât din creșterea costurilor de dezvoltare, cât și din oferta insuficientă, pe care o vom vedea în mod special începând din a doua jumătate a anului, cel puţin la nivelul Bucureștiului.

Codrin Matei : Cresterea preturilor locuintelor no...
Piața imobiliară din 2021, sub amprenta lăsată de ...

Related Posts

 

Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu
Deja inregistrat? Autentifica-te aici
Guest
Duminică, 19 Ianuarie 2025