By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

Adela Surugiu, notar public: "Se pot face îmbunătățiri în privința finanțărilor prin creditele acordate populației și în vederea introducerii pe scară mai largă a conturilor Escrow"

Adela Surugiu, notar public: "Se pot face îmbunătățiri în privința finanțărilor prin creditele acordate populației și în vederea introducerii pe scară mai largă a conturilor Escrow"

Care este rolul notarului în dinamica pieței imobiliare din România?

Rolul notarului în dinamica pieței imobiliare din România îl consider a fi foarte important, pentru că la notar se autentifică toate actele ce țin de imobile. Suntem prezenți atât în faza premergătoare a pregătirii unei noi construcții, prin actele de dezmembrare, alipire, cât și pentru finalizarea unei vânzări și ipoteci. Prin faptul că la notar se achită toate taxele este un mare avantaj pentru clienți, care nu trebuie să facă alte drumuri și demersuri la autorități pentru achitarea impozitului ce se achită la vânzarea proprietăților cu preț mai mare de 450.000 lei, a tarifului de carte funciară pentru intabulare în cartea funciară, inclusiv pentru obținerea de certificate de atestare fiscală, ce se pot obține de către notarii publici. În felul acesta, o tranzacție imobiliară se face mult mai repede. În această perioadă de pandemie majoritatea actelor se emit online, inclusiv încheierile de carte funciară pentru intabulare și este, în acest fel, scutit cumpărătorul de a mai face un drum la notariat pentru ridicarea originalelor, i se trimit pe email de către notariat. Colaborarea dintre notari, agențiile imobiliare, băncile creditoare care finanțează cumpărătorii și birourile de carte funciară sunt foarte bune, astfel încât tot procesul de vânzare și cumpărare a unei case să fie mult mai sigur și rapid. Organismele noastre profesionale, respectiv Uniunea Notarilor Publici și Camerele Notarilor Publici, sunt extrem de bine organizate și ne sprijină în rezolvarea propunerilor de schimbări legislative și îmbunătățirea colaborării cu instituțiile de stat.

Care este viziunea dumneavoastră în privința unei piețe imobiliare reglementate și eficiente?

Consider că se pot face îmbunătățiri în privința finanțărilor prin creditele acordate populației, sporirea rapidității și siguranței tranzacțiilor bancare, armonizarea legislației bancare cu prevederile Codului Civil, introducerea pe scară mai largă a conturilor escrow și a ordinelor de plată condiționate și ieftinirea acestora pentru a fi mai accesibile.

Cum credeți că se va schimba atitudinea de business a investitorilor imobiliari în perioada post-pandemie?

Fără îndoială, se vor schimba multe după această pandemie, așa cum și după criza din 2008 am avut o perioadă grea. Deocamdată tranzacțiile nu s-au oprit, clienții cumpără și vând în continuare, băncile acordă credite, investitorii continuă proiectele începute, se încheie antecontracte și vânzări, deci nu putem să spunem că piața imobiliară are de suferit major. Este adevărat că unii vânzători își vând casele din cauza situației financiare proaste, generată de pandemie. La nivelul prețurilor nu am constatat scăderi, proprietățile își mențin prețurile destul de mari. Sigur că va conta perioada în care această pandemie se va menține și măsurile ce se vor lua de către guvern.

Care sunt provocările întâmpinate în activitatea de notar?

Este o meserie destul de stresantă și cu volum de muncă foarte mare, deci timpul este o provocare continuă. De multe ori stau peste program pentru a pregăti actele clienților, pentru a-i scuti pe aceștia să piardă mult timp în notariat. O altă provocare ar fi colaborarea cu instituțiile de stat de la care trebuie să obținem actele necesare încheierii dosarelor noastre, pentru că nu se respectă întotdeauna termenele de emitere a actelor.

Cum se vede, din perpectiva dumneavoastră, viitorul profesiei? Credeți că vor fi introduse semnăturile electronice anul acesta?

Este adevărat, multe tranzacții au rămas blocate sau întârziate anul acesta din cauza imposibilității clienților de a veni la semnare din străinătate sau de a acorda o împuternicire la ambasadă sau consulat, acestea fiind închise. Mulți clienți ne-au întrebat dacă nu ne pot trimite actele semnate electronic. Momentan legislația noastră nu permite decât semnarea prin prezentarea fizică a clientului în fața notarului. Sunt convinsă că se analizează la nivel global această problemă și că vor apărea modificări.

Care este rolul noilor tehnologii în arhitectura profesiei de notar?

Suntem o profesie modernă și aplicăm noile tehnologii. De mulți ani folosim semnătura electronică în colaborarea cu instituțiile noastre profesionale și de stat. De curând, ca efect al pandemiei, s-a introdus semnarea electronică a actelor și pentru cartea funciară, urmează să se implementeze un nou program intern pentru notari, i-not, pentru ușurarea redactării și înregistrării actelor, avem multe aplicații și site-uri care ne ușurează munca de verificare a actelor: infonot, e-regis, eterra, recom online, M.A.I. DEPABD, arhiva Camerei Notarilor Publici București preluată de la fostele notariate de stat, site-ul ministerului culturii pentru verificarea monumentelor istorice, site-ul primăriei București pentru verificarea imobilelor cu risc seismic, portalul instanțelor de judecată pentru verificarea proceselor, platformele e-guvernare, etc. Ne încântă că putem face atât de multe din fața calculatorului pentru o siguranță mai mare a tranzacțiilor. Așteptăm o permanentă îmbunătățire a performanțelor tehnologice.

Andrei Crețu, Head of Sales Hagag: Privind evoluți...

Related Posts

 

Comentarii

Nu exista comentarii. Fii primul care adauga un comentariu
Deja inregistrat? Autentifica-te aici
Guest
Luni, 26 Octombrie 2020