By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

Metropolitan Developments - „ Suspendarea PUZ-urilor pune pe HOLD proiecte viitoare. Iar acest aspect va duce la creșterea prețurilor locuințelor”

one

În contextul actual al suspendării PUZ-urilor în sectoarele 2,3,4,5,6, echipa AZ Imobiliare l-a invitat pe Robertiono Georgescu, fondatorul Metropolitan Developments, la un dialog deschis despre modul în care dezvoltatorii își reconfigurează traseul în piața de Real-Estate în această perioadă și despre dinamica segmențială a pieței în contextul modificărilor legale aduse.

Dezvoltator cu o experiență în piață de mai bine de 13 ani expusă în numeroase proiecte derulate în toate sectoarele Bucureștiului și evidențiate prin înalte standardele de locuire, Robertino Georgescu afirmă că suspendarea pune pe hold" proiectele viiitoare și că doar un dialog proactiv cu reprezentanții Consiliului General al Municipiului București și dezvoltatorii care doresc să se implice, poate contribui la refațetarea Bucureștiului și poziționarea acestuia drept un punct de interes european, chiar un pol de investiție imobiliară. Acesta consideră că spațiile verzi merită să facă parte din orice proiect imobiliar, fie că este vorba despre unul rezidențial, fie că este vorba despre segmentul de construire al birourilor. 

Ce părere aveți despre decizia luată de Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, de a suspendarea PUZ-urilor pentru Sectoarele 2,3,4,5,6?

Consider că decizia de a suspenda PUZ-urile pentru cele cinci sectoare afost luată mult prea rapid, fără o analiză clară și în lipsa unul fundament solid. Amendez faptul că aceasta NU a inclus consultarea pieței imobiliare și părerile reprezanților și o consider incompletă, neavând un termen clar de implementare. Cred că nimeni nu poate avea în acest moment o viziune clară asupra situației și nu poate anticipa în totalitate impactul. Cu siguranță nu va fi unul pozitiv - faptul că ne întoarcem în timp, nu ne ajută. nu înseamnă progres, nu înseamnă evoluție. Dezvoltatorii imobiliari sunt obligați să construiască în baza Planului General Urbanistic de acum 10 ani care și-a depășit termenul de valabilitate (deși a fost prelungit, nu comentez cum), dar cu toate acestea se vor reface PUZ-urile. Atunci, dacă PUG-ul este bun, de ce mai este nevoie de refacerea PUZ-urilor și de această perioadă de stand-by? Personal, cred că atât PUZ-urile, cât și PUG-ul ar trebui reconfigurate în raport cu evoluția societății. Nevoile sunt altele, tehnologiile de construire sunt diferite. Există o serie întreagă de măsuri care ar trebui să fie implementate și care pot ajuta.

Cum vă influențează acest lucru în calitate de dezvoltator? 

Pot să spun că sunt că suntem într-o situație acceptabilă, deoarece avem autorizațiile în execuție, dar, în același timp, am pus pe hold anumite proiecte la care lucram, iar în momentul de față nu putem să le extindem sau implementăm. Avem bugete alocate, niște studii făcute,proiectări finalizate și aprobări financiare obținute la care trebuiesă renunțăm, iar o parte din proiecte nuvor mai putea fi implementate pentru că indicatorii nu mai există. În acest context, piața nu mai este predictibilă, iar investițiile ar trebui efectuate cu simț de răspundere.

 

Cum credeți că va arăta piața imobiliară după aceste schimbări?

Aceste schimbări trebuie să se definească.Avem doar o suspendare pe care nu o înțeleg. Deocamdată nu avem nicio schimbare. Suspendarea, în definiția mot-a-mot a termenului, presupune doar un blocaj. Cu siguranță că orice acțiune va influența activitatea fiecărui dezvoltator, va avea o influență conform legilor de business. Oferta va fi mai mică decât cererea, ceea ce va duce implicit la o creștere a prețurilor. Pe lângă toate celelalte costuri care cresc permanent în procesul de dezvoltare al segmentului rezidențial, office, ș.a., va contribui și acest factor. Și va exista o pauză, din punctul meu de vedere, dacă aceste măsuri rămân așa cum au fost anunțate – pe 12 luni, cel puțin 18-20 de luni până când se vor re-porni lucrurile.

Cum considerați că vor evolua prețurile locuințelor? Care va fi dinamica prețurilor privind comparativ cu costurile pe care le veți avea?

Prețurile vor crește, iar acest lucru nu este unul anormal. Sunt două aspecte care impactează costurile. Cred că toate lumea știe că prețul este format din totalitatea cheltuielilor directe și indirecte, plus marja de profit pe care toată lumea o protejează. Marja depinde de la caz la caz. Dar dacă lungim ciclul de rulare al banului, vom constata că marja chiar nu este una mare, iar pe lângă toate aceste lucruri, avem și creșteri de prețuri ale materialelor și serviciilor care și ele își pun amprenta în prețul final de tranzacționare. Nu pot să nu amintesc și faptul că nu vor exista și prețuri speculative care vor fi susținute de realitatea pieței. Dacă zece clienți vor solicita același apartament, veți vedea o creștere a prețurilor.

Considerați amenajarea grădinilor verticale pe blocuri o soluție de ieșire din criza spațiului verde? Ce grad de aplicablitate poate avea o astfel de soluție la noi? 

Consider că orice soluție care aduce un plus de verde (că discutăm de amenajarea pe verticală, pe orizontală sau chiar la sol a grădinilor), are o incidență pozitivă asupra construcției. Nu știu dacă va rezolva problemele care în momentul de față, din punctul meu de vedere, nu sunt clar identificate. Se vorbește doar generic despre ele.

Înainte ca Statul să analizeze dacă pe proprietățile private ale oamenilor nu se amenajează spații verzi, ar fi indicat ca acesta să se uite pe domeniile lui publice unde trebuia să amenajeze zonele verzi și după aceea să măsoare. Măsurătoarea din hârtie nu este măsurătoarea din teren, nu au niciun fel de treabă, vă asigur!

Cum vedeți soluționarea acestei probleme de deficit de spațiu verde? 

Aceste lucruri se rezolvă, cu siguranță, numai la o masă a discuțiilor, la un concurs de idei, la o dezbatere pertinentă. Sunt convins că toți dezvoltatorii – fără excepție – ar fi încântați, ar fi pro participare la o asemenea discuție, ar vrea să contribuie la reconstrucția unui București mai verde, mai frumos.

Dacă ne dorim spații verzi, trebuie să construim clădiri înalte. Făcând clădiri înalte, nu vom ocupa la sol o amprentă mare, ceea ce înseamnă că dăm posibilitatea de a exista un spațiu verde. Să ne impaginăm că avem am un teren de 1000 m. Dacă voi construi un P+6, voi ocupa amprenta de 60% din teren. În cazul unui P+14, , aș avea o amprentă de 30%, ceea ce înseamnă că vor rămâne 7 000 de m de teren liber. Înseamnă că pot să amenajez spații verzi. Dar acest lucru depinde de o reglementare clară, unul dintre aspectele pentru care m-aș înscrie garantat la o masă de discuții.

O altă soluție la îndemână pe care sunt sigur că toți dezvoltatorii o au în vedere și pe care noi deja am implementat-o, este reprezentată de amenajarea spațiilor verzi pe terasele blocurilor. Terasele trebuie să fie amenajate cu spații verzi. Un procent de 60% din amprenta construcției să ii dai spațiu verde pe terasă, sunt sigur că va aduce un plus și totodată va suștine și economia, prin dezvoltarea unei noi palete de servicii– peisagistică, mentenanță, s.a. here ...

Piața imobiliară din 2021, sub amprenta lăsată de ...
Analiză imobiliară 2020: Proprietățile spațioase, ...

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Friday, 29 March 2024