imobiliare

Piața imobiliară din România ar putea funcționa cu două viteze în acest an, pe fondul accentuării discrepanțelor între mediul urban și cel rural. În București și în marile orașe, cererea apartamentelor este într-o ușoară creștere, în timp ce în zonele rurale, mare parte din investiții ar putea fi înghețate. Stefan Berciu, administratorul companiei SDC Imobiliare SRL, din Cluj Napoca este unul dintre dezvoltatorii care declară acest aspect. " La periferia orașului au scăzut mult vânzările și cel mai probabil această tendință se va menține în afara orașelor. "Dar în oraşe, de exemplu Cluj Napoca, mai ales în zonele bune vânzările merg bine, iar prețurile apartamentelor cresc pe măsură ce avansăm cu proiectele".

Atât timp cât în străinătate lucrurile sunt așezate, economia României va funcționa în parametri normali​ 

​Dezvoltatorul a construit în parteneriat cu alți investitori circa 15.000 locuinte din 2005 până în prezent și este de părere că "atât timp cât în străinătate lucrurile sunt așezate, economia României va funcționa în parametri normali. Dar dacă apare o problemă internațională, atunci România cu siguranță va avea de suferit", menționează domnul Berciu.

"Chiar dacă vine criza și vor scădea vânzările apartamentelor vom alege să închiriem locuințele nevândute​"

Omul de afaceri ne-a declarat că în cazul în care criza va veni în următorii ani și vor scădea vânzările apartamentelor, vor închiria locuințele nevândute. "Ne ajută foarte mult faptul că dezvoltăm proiecte din surse proprii și nu depindem de finanțarea bancară", subliniază investitorul.

Pentru următorii 5 ani, investitorul plănuiește dezvoltarea a 12 proiecte rezidențiale. 

Investitorul este de părere că prețurile apartamentelor din Cluj Napoca vor continua să crească, mai ales daca prețul terenurilor, costul manoperei și al materialelor de construcție vor crește. "Apartamentele din Cluj Napoca sunt cele mai scumpe din țară fiindcă cererea este mare, prețurile terenurilor sunt de două ori mai mari față de anul 2017-2018, iar manopera s-a scumpit cu cel puțin 20% față de anul 2018".

Atât timp cât băncile vor oferi dobânzi negative, vor fi mereu persoane interesate de investiții imobiliare

Un alt dezvoltator, ce are în construcție aproximativ 400 apartamente  în Capitală și la malul mării  vrea să demareze începând cu această primăvară două proiecte rezidențiale. Investitorul este optimist în ceea ce privește evoluția pieței imobiliare și este de părere că prețurile apartamentelor fie vor stagna, fie vor crește."După estimările mele, autorizațiile de construire pentru viitoarele două proiecte le voi avea până în luna martie. Planul meu este să demarez lucrările în perioada martie - aprilie pentru construirea blocurilor de pe strada Octavian, Sector 3, iar ulterior, în aprilie pe Șerban Vodă", ne-a spus domnul Șoldea din București.

 Proiectul ce va fi dezvoltat pe strada Octavian, la nr. 42 – 48 va cuprinde 140 apartamente și 180 locuri de parcare. Suprafața construită propusă a viitoarelor blocuri este de circa 2.700 mp, iar suprafața construită desfășurată propusă este de 7.300 mp. 

"Atât timp cât băncile vor oferi dobânzi negative, pe noi dezvoltatorii ne ajută, fiindcă oamenii preferă să investească banii economisiți în imobiliare decât să-i țină blocați în bănci. Sunt mulți cei care cumpără locuințe pentru investiție chiar dacă au bani doar pentru avans, iar restul achită cu ajutorul creditelor bancare", menționează dezvoltatorul proiectului, Daniel Șoldea.

Prețurile de vânzare a apartamentelor vor începe de la 2.000 euro/mp util, după cum ne-a mai spus dezvoltatorul. 

Regimul de înălțime maxim propus în cadrul proiectului din str. Octavian este Două Subsoluri + Parter + 3Etaje + 6Etaj retras/tehnic, iar înălțimea maximă propusă este de 22 m.

"Nu mă aștept să scadă prețurile apartamentelor"

Dezvoltatorul se arată optimist în ceea ce privește evoluția pieței imobiliare și este de părere că prețurile apartamentelor fie vor stagna, fie vor crește, dar în nici un caz nu vor scădea. „La ce prețuri avem în România față de alte țări, părerea mea este că va merge bine piața imobiliară. Nu mă aștept să scadă prețurile apartamentelor, ba din contră, opinia mea este că cererea va fi mare și că prețurile vor crește. Iar dacă vor fi înregistrate vânzări consider că și manopera va crește, chiar dacă aceasta costă foarte mult în prezent", a mai subliniat dezvoltatorul.

Daniel Șoldea are în construcție trei proiecte rezidențiale, dintre care două în București - pe șos. Virtuții și pe Matei Voievod și unul la Olimp, Constanța.

„La proiectul de pe soseaua Virtuții am vândut din prima fază a proiectului circa 70% din cele 220 apartamente. Avem în construcție blocurile B1 și B2, cu termen de finalizare martie, respectiv august. A doua etapă a proiectului va avea încă 350 de apartamente și urmează să fie autorizată. Pe strada Matei Voievod avem 48 apartamente, dintre care doar 15 mai sunt disponibile", ne-a mai spus dezvoltatorul.

Domnul Șoldea are în construcție și proiectul din Olimp ce va cuprinde 540 apartamente. Prima etapă va avea 140 apartamente și este în curs de finalizare, iar restul apartamentelor vor fi construite în următoarea etapă.