By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://az-imobiliare.ro/

Care va fi provocarea anului 2020 pentru piaţa devoltărilor imobiliare

cererea-cu-oferta

 În cursul anului 2019 am asistat la o creștere semnificativă a salariilor în sectorul construcțiilor, ca urmare a creșterii salariului minim brut, precum și a crizei de personal calificat.

Din acest motiv, provocarea anului 2020 pentru piața dezvoltărilor rezidențiale va fi reprezentată de capacitatea corelării prețurilor de vânzare a locuințelor noi cu creșterea costurilor de construire. De asemenea, s-au scumpit și unele materiale și produse de construcții, drept urmare rămâne ca anul viitor să aflăm răspunsul la întrebarea dacă piața poate asimila creșterea prețurilor locuințelor noi corelată cu costurile de construire.

Ce cred dezvoltatorii 

Unii dezvoltatori rezidențiali sunt de părere că toate aceste creșteri se vor regăsi inevitabil în majorarea prețurilor de vânzare a locuințelor ce ar urma să fie finalizate anul viitor. "Din păcate, în ultimii ani atât prețurile materialelor de construcție, cât și manopera au evoluat într-o singură direcție, de creștere, în acelasi timp, prețurile de vânzare a apartamentelor au stagnat. De aceea, cel mai probabil dacă preţurile materialelor şi mâna de lucru vor continua să crească, acestea se vor regăsi în majorarea preţurilor apartamentelor", subliniază Filip Todosi, manager de proiect în cadrul proiectului Aviaţiei Tower, dezvoltat pe Dimitrie Pompeiu, nr.2. 

De asemenea, alţi dezvoltatori speră că vor continua să crească salariile la nivelul întregii economii ceea ar permite angajaților să contracteze credite ipotecare pentru achiziția noilor locuințe. 

Până atunci, dezvoltatorii care aveau la vânzare locuințe finalizate au lansat toamna aceasta o serie întreagă de oferte speciale, cu reduceri de preț sau cu dotări gratuite, în încercarea de a lichida stocurile de locuințe. 

Ce cred specialiştii în imobiliare

Andrei Sârbu, CEO SVN România - Nu mai e îndeajuns doar să construiești ca să vinzi

Evoluția segmentului middle market, de la 17% din totalul ofertei finalizate în 2015 la 50,5% în 2019, denotă și evoluția pieței rezidențiale locale și scăderea dependenței de programul Prima Casă, care este o metodă de finanțare utilizată în special pe segmentul mass market.

Încă de la începutul anului curent, oferta destinată segmentului middle market a ajuns în premieră să dețină în București procentul majoritar în oferta nou pusă pe piață, după cum arătau datele SVN România.

Asta înseamnă că cele mai multe apartamente nou livrate sunt amplasate în interiorul marilor cartiere, în apropierea unor mari noduri rutiere (ex: Piața Sudului sau Lujerului), în zone semicentrale sau în zona de nord a orașului, în apropierea marilor poli de birouri ai Capitalei.

În prezent sunt necesare sub 100 de salarii medii pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere, 50 de metri pătrați în București

Acest lucru s-a produs în contextul majorării veniturilor (cu aproximatix 15% în ultimul an) și, implicit, a îmbunătățirii indicelui de accesibilitate a achiziționării unei noi locuințe în București, calculat de către SVN, care a ajuns la cea mai bună valoare din istoria modernă a pieței rezidențiale. Astfel, pentru prima oară, în prezent sunt necesare sub 100 de salarii medii pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere, 50 de metri pătrați în București.

Un alt factor care poate fi considerat pozitiv este reprezentat de încetinirea scăderii numărului de tranzacții. Astfel, estimăm că în 2019 se va înregistra o scădere de aproximativ 5% a numărului de tranzacții încheiate în București și împrejurimi, comparativ cu 2018 când s-a înregistrat o scădere de 11,2%. Desigur, o scădere nu reprezintă un factor pozitiv însă înjumătățirea ritmului de scădere arată că fundamentele pieței sunt în continuare solide.

Scăderea numărului de tranzacții înregistrată în 2019 este aproape identică cu scăderea ritmului de absorbție a fondurilor Prima Casă, segmentul mass market fiind deci primul afectat. Transformarea programului în "O familie, o casă" ar putea aduce noi scăderi, ținând cont în primul rând de plafonul de venituri stabilit deocamdată prin program, dezvoltatorii trebuind să își regândească oferta în unele cazuri.

„Estimăm că următoarele nouă luni vor aduce o constanță"

După cum am anticipat anterior, observăm creionarea unor noi poli rezidențiali în oraș, precum zonele Pallady, Expoziției sau Bucureștii Noi – Jiului, Bucur Obor sau Sisești urmând să atragă de asemenea investiții majore pe termen mediu.

Prețurile au avut o evoluție pozitivă în 2019, în marja a câteva procente, nivel care poate fi însă considerat ca fiind nesemnificativ, dacă îl raportăm la o perioadă de 12 luni iar în absența unor evenimente macroeconomice cu impact puternic negativ, estimăm că următoarele nouă luni vor aduce o constanță din acest punct de vedere.

Bogdan Iliescu, associate director residential Crosspoint

Există o perioadă mai lungă între faza de prospectare a pieței și decizia de cumpărare

Ritmul de creștere a prețurilor locuințelor a continuat să încetinească și în al doilea trimestru din 2019. Dacă ne uităm la statisticile legate de tranzacționare în raport cu cererea și oferta de locuințe, observăm o contradicție. Volumul tranzacțiilor este mai mic decât cel din perioada anului trecut. Cererea este mai ridicată decât anul trecut, iar oferta este mai scăzută. Acest lucru arată că în acest moment există o perioadă mai lungă între faza de prospectare a pieței și decizia de cumpărare.
Cererea de locuințe cunoaște o creștere, iar majoritatea dezvoltatorilor sunt temperați în majorarea prețurilor.

De cealaltă parte, clienții sunt mult mai atenți la ce cumpără, se informează mai bine, așteaptă să vadă cum decurg lucrurile în proiectele alese. Există și clienți care înțeleg că dacă vor să obțină un preț mai bun, atunci trebuie să cumpere apartamente în faze incipiente ale construcției.

Ce se preconizează pentru 2020 

​"Pentru 2020 preconizăm că focusul clienților se va muta pe funcționalitatea proiectului/ansamblului în care se află apartamentul. Oamenii vor căuta mai mult proiecte mixte, unde vor să regăsească spații de retail cu servicii aferente, și componenta de birouri, astfel încât să nu mai fie nevoiți să petreacă mult timp în trafic", menţionează domnul Bogdan Iliescu. 

De asemenea, domnia sa susţine că spațiile verzi, de relaxare și conectare au devenit obligatorii. Totodată observăm tranziția de la interesul clientului față de finisajele cu care sunt echipate apartamentele către nivelul de tehnologie adus în proiect/apartament (Smart House).

În ceea ce îi privește pe dezvoltatori, pentru ei focusul va fi pe menținerea conturilor de construcție în parametrii doriți, astfel încât să poată oferi prețuri competitive pe piață. Forța de muncă devine din ce în ce mai scumpă și mai greu accesibilă.

Astfel, există posibilitatea ca micii dezvoltatori sau cei care nu își construiesc cu atenție planul de business să întâmpine probleme în anul viitor.

Cum va fi piaţa imobiliară în 2020 - 2021 in opini...
Prețurile apartamentelor din București, în scădere

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Tuesday, 26 October 2021